Vai sapņojat par to, ka ikviens jūsu restorāna viesis var atrast jūsu ēdienkartē ko sev piemērotu? Vai vēlaties, lai jūsu vadītā iestāde piedzīvotu maksimālu izaugsmi? Piepildiet visu savu klientu — vegānu, veģetāriešu un fleksitāriešu — cerības!

Augu valsts diēta ne tikai vegāniem

Arvien lielāks skaits restorānu viesu izvēlas ievērot diētu, kuras pamatā ir augu valsts produkti. Jau tagad 46 % restorānu viesu vēlētos ēdienkartē redzēt vismaz 1 vai 2 vegāniskus ēdienus. Kāds ir secinājums? Dārzeņu virtuve ir ārkārtīgi populāra! Runājot par augu valsts produktu diētu, mums ir jāsaprot, kas gūst no tās vislielāko labumu.

Ko ēd vegāni?

Tikai augu valsts produktus:

  • graudaugu produktus
  • pākšaugus
  • garšaugus un garšvielas
  • dārzeņus un augļus
  • zemesriekstus
  • eļļas augu sēklas.

Ko vegāni neēd:

  • gaļu, zivis, jūras veltes un dzīvnieku izcelsmes produktus;
  • olas;
  • piena produktus (neatkarīgi no to izcelsmes);
  • medu.

Kam vajadzētu pievērst uzmanību, gatavojot maltītes vegāniem?

Vegāni aizvieto dzīvnieku izcelsmes produktus ar olbaltumvielām bagātiem augu valsts produktiem, piemēram, sojas pupiņām un citiem pākšaugiem. Lieliski piemērotas ir arī sēnes un dažādu tekstūru dārzeņi. Atcerieties izmantot augu valsts aizvietotājus dažādu populāru sastāvdaļu, kas netiek lietotas vegānu uzturā, vietā, piemēram:

  • želatīna vietā izmantojiet agaru;
  • medus vietā izmantojiet agaves sīrupu;
  • piena un saldā krējuma vietā izmantojiet augu bāzes dzērienus un krēmus;
  • sviesta vietā izmantojiet plašu augu eļļu klāstu.

Vairāk par vegānu vajadzībām varat uzzināt, izlasot šo rakstu »

Veģetārieši jūsu restorānā

Prasīgam klientam, kas nelieto uzturā gaļas produktus, nepietiks tikai ar grieķu salātiem. Uzziniet, cik daudzveidīga var būt veģetāra virtuve. Ir vērts pievērst uzmanību arī dzīvnieku izcelsmes piedevām, kas atrodamas populāros, restorānu virtuvēs izmantotos produktos, piemēram, zivju mērcēm vai želatīnam, un aizstāt tās ar augu izcelsmes produktiem.

Ko ēd veģetārieši?

Augu valsts un piena produktus:

  • graudaugu produktus
  • pākšaugus
  • garšaugus un garšvielas
  • dārzeņus un augļus
  • zemesriekstus
  • eļļas augu sēklas
  • pienu un piena produktus
  • medu

Ko veģetārieši neēd?

  • Gaļu;
  • zivis;
  • jūras veltes;
  • dzīvnieku subproduktus;
  • dzīvnieku izcelsmes taukus (kausēti cūku tauki, liellopu vai aitu tauki);
  • produktus, kuru sastāvā ir tādas piedevas kā sēpija, želatīns, šellaka, karmīns.

Kam vajadzētu pievērst uzmanību, gatavojot maltītes veģetāriešiem?

Lai arī pastāv daudzi veģetārisma paveidi, populārākajās tā formās ir pieņemama piena, piena produktu un olu lietošana uzturā. Nereti pietiek veikt vien nelielas izmaiņas kādā receptē, lai jūsu labākais ēdiens kļūtu arī par jūsu restorāna veģetāro vizītkarti.


Atcerieties izmantot augu valsts aizvietotājus dažādu populāru sastāvdaļu, kas netiek lietotas vegānu uzturā, vietā, kā piemēram:

  • līdzīgi kā vegānu ēdieniem, želatīna vietā izmantojiet agaru;
  • izvairieties no renīnu saturošiem sieriem, tostarp Parmezāna. Jūs varat piešķirt maltītei tā garšu, izmantojot rauga pārslas.

Plašāka informācija par veģetāriešu vajadzībām pieejama šeit »

Fleksitārieši jūsu restorānā

Šī ir ļoti interesanta jūsu klientu grupa — viņi var pasūtīt tradicionālo tītara spārnu zupu, taču labprāt būs gatavi samaksāt vairāk par gardu vegānu ramen zupu. Intriģējoši? Jā! Fleksitārieši ir cilvēki, kas pamatā lieto uzturā augu valsts produktus, taču ierobežo gaļas produktu patēriņu. Viņu augstu vērtē to šefpavāru radošumu, kuri spēj pagatavot interesantas konsistences un garšas ēdienus, izmantojot augu valsts izejvielas.

Ko ēd fleksitārieši?

Augu, gaļas, zivju un piena produktus:

  • graudaugu produktus
  • pākšaugus
  • garšaugus un garšvielas
  • dārzeņus un augļus
  • zemesriekstus
  • eļļas augu sēklas
  • pienu un piena produktus
  • medu
  • reizēm maltītes tiek papildinātas ar gaļu
  • lielākoties izvēloties zivis un jūras veltes

Ko fleksitārieši neēd?

  • Fleksitārieši ēd visu, taču ierobežo gaļas patēriņu.

What to pay attention to when composing dishes for flexitarians?

Kam vajadzētu pievērst uzmanību, gatavojot maltītes fleksitāriešiem?
Liela nozīme ir daudzveidībai un radošumam. Ir vērts paturēt prātā, ka daudzi gaļēdāji pievēršas fleksitārismam dažādu (ne tikai diētas) apsvērumu dēļ. Jūs varat ieviest vienkāršas izmaiņas savā ēdienkartē jau šodien:

  • apsveriet, kuros ēdienos jūs varētu aizstāt gaļu ar augu valsts izejvielām, nezaudējot ēdiena kvalitāti, ņemot vērā atbilstošās pārtikas izmaksas;
  • iekļaujiet ēdienkartē 2–3 labi sabalansētus vegāniskus un/vai veģetārus ēdienus.

Plašāka informācija par fleksitāriešu vajadzībām pieejama šeit »