Vai jūsu klienti arvien biežāk pieprasa veģetārus ēdienus? Jums nav jāievieš radikālas pārmaiņas savā virtuvē — vienkārši parūpējieties par dažām vissvarīgākajām lietām. Tomēr vispirms rūpīgi iepazīstiet savus klientus, kas pievērsušies veģetārismam — ko viņi vēlas, no kā izvairās un ko izvēlas visbiežāk.

Veģetārieši — vispārīgs raksturojums

Veģetārietis ir cilvēks, kas veselības vai pārliecības dēļ ir izlēmis nelietot uzturā gaļu un dzīvnieku subproduktus, kā arī zivis un jūras veltes.

No kā izvairās veģetārieši?

Visbūtiskākā produktu grupa, kas netiek iekļauta šajā diētā ir dzīvnieku gaļa — ne tikai sarkanā gaļa, bet arī vista, zivs un jūras veltes. Citi produkti, ko uzturā nelieto veģetārieši ir dzīvnieku izcelsmes produkti, piemēram, želatīns, karmīns, kausēti cūku, liellopu vai aitu tauki, pastētes, desas.

Veģetāras diētas izaicinājumi:

  1. Minerālvielu un vitamīnu deficīta novēršana, ievērojot veģetāru uztura režīmu
    Veģetāriešiem visbiežāk iespējams olbaltumvielu, dzels, joda un kalcija deficīts. Nepareizi sastādīts uztura plāns, kas tiešā veidā ietekmē šo deficītu, var kļūt par anēmijas, noguruma un vairogdziedzera darbības traucējumu cēloni. Uzziniet vairāk par minerālvielām un to avotiem.
  2. Paaugstināts produktu patēriņš dārzeņu ēdieniem
    Būtisks veģetārā uztura jautājums ir apzināta augstas uzturvērtības produktu izvēle. Kļūdaina ir izvēle regulāri lietot uzturā ātri pagatavojamas maltītes, piemēram, pelmeņus, pastu vai picu. Kvieši ir apstrādāti graudi, kuros iztrūkst šķiedrvielas, tātad? Tas nozīmē augstu glikēmisko indeksu. Tas nozīmē, ka pēc kviešu miltus saturošu ēdienu uzņemšanas, pārtika gremošanas traktā tiek ātri pārstrādāta, kas izraisa pēkšņu cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs pēc maltītes un strauju glikozes koncentrācijas samazināšanos asinīs. Pēc šādas maltītes cilvēks jūtas noguris, gauss un salīdzinoši ātri atkal jūt izsalkumu. Tā kā kvieši aiztur organismā ūdeni, var parādīties tūska un pietūkums. Šķiedrvielu trūkums, savukārt, var izraisīt aizcietējumu.
  3. Izvairīšanās no slēptajiem produktiem, kas iekļauti pārtikā
    Šis ir nopietns izaicinājums veģetāriešiem, jo dzīvnieku izcelsmes izejvielas ir sastopamas daudzos populāros produktos:
    želatīns — sastopams saldumos, želejās, kūkās, pudiņos, jogurtos, želejkonfektēs, saldējumos, šokolādes produktos un pat atsevišķos margarīnos;
    košenils — pārtikas krāsviela, sastopama saldumos, zemeņu šokolādē, jogurtos, saldējumā, siera produktos, alkoholiskajos un bezalkoholiskajos dzērienos, mērcēs, augļu ievārījumos;
    himozīns — gremošanas enzīms, kas atrodams teļa kuņģa gļotādā. Tiek izmantots siera izgatavošanā kā renīns.

Kā pagatavot sabalansētu veģetāru maltīti?

Lai veģetāra maltīte būtu pareizi sagatavota, tās sastāvā jābūt iekļautiem šādiem elementiem:

  • plašam dārzeņu klāstam, iekļaujot tos, piemēram, salātu vai sviestmaižu sastāvā;
  • olbaltumvielām: pākšaugiem, olām vai piena produktiem;
  • pilngraudu produktiem: putraimiem, rīsiem, kvinojai, pilngraudu pastai, auzu pārslām vai pilngraudu miltiem;
  • piedevām, kas satur taukvielas: riekstiem, mandelēm, avokado, olīvu vai citām nerafinētām eļļām.