Aizvien vairāk plašsaziņas līdzekļu ziņo par saindēšanos ar pārtiku, ieturoties restorānos. Vai jūs vēlaties izvairīties no līdzīgām situācijām? Uzziniet, kā pārbaudīt produktus, lai garantētu pilnīgu pārtikas drošību!

MIKROORGANISMU VEIDOŠANĀS

Mikrobioloģiskajam piesārņojumam ir liela loma gala produktā. Atkarībā no produkta sastāva, ūdens daudzuma, pH vērtības, kā arī termiskās apstrādes, tie var vairoties dažādos apmēros. Produkti, kas nav pilnībā termiski apstrādāti, ir pakļauti lielākam mikrobu augšanas riskam. Produkti, kas ir daļēji termiski apstrādāti, rada zemāku risku. Produktus, kas ir pilnībā termiski apstrādāti, nevēlamās mikrofloras attīstība apdraud vismazāk.

CIK BIEŽI VEIKT PĀRBAUDES?

Mikrobioloģiskās produktu testēšanas biežums un testu apmērs ir jāiekļauj dokumentācijā. Sanitārā inspekcija iesaka testēt produktus vismaz reizi gadā – viens augsta riska produkts un viens zemāka riska produkts. Pamata produktu testēšanā jāiekļauj:

  • Salmonella,
  • Listeria monocytogenes,
  • Enterobacteriaceae,
  • Escherichia coli

PARAUGA SAGATAVOŠANA UN TRANSPORTĒŠANA

Paraugi laboratorijas testiem jāņem, ievērojot visus higiēnas noteikumus. Parasti par atbilstošu paraugu savākšanu, marķēšanu un transportēšanu ir atbildīgs īpašnieks vai īpašnieka norīkots darbinieks. Paraugi jānogādā laboratorijā tam īpaši paredzētā saldēšanas ierīcē/konteinerā, nodrošinot nemainīgas temperatūras uzturēšanu:

  • saldētiem un ātri sasaldētiem produktiem zem -15 °C, vēlams zem -18 °C,
  • produktiem, kas ātri bojājas un paredzēti tūlītējai lietošanai: no + 1 °C to + 8 °C,
  • noturīgiem produktiem: istabas temperatūrā.

Minimālajam parauga izmēram jābūt 200 g. Par parauga izmēru (konsekvences nolūkos) jākonsultējas ar laboratoriju iepriekš. Tirgū ir daudzas akreditētas laboratorijas, kas piedāvā šādus pakalpojumus.