Ievērojiet vispārīgo noteikumu – pagatavotajai pārtikai ir jābūt drošai cilvēka veselībai. Atbildību par tās drošību uzņemas ikviens, kas to ražo vai pārdod. Šo piecu vienkāršo soļu ieviešana ļaus jums izvairīties no situācijām, kas rada apdraudējumu jūsu restorāna viesu veselībai.

1. SOLIS – HIGIĒNA

Daži no mikroorganismiem, kas atrodami šķidrumos, ūdenī un dzīvnieku un cilvēku organismā var izraisīt slimības. Tos parasti var pārnēsāt ar rokām, apģērbu, priekšmetiem, piemēram, dēlīša, nažiem. Pētījumi un prakse liecina, ka pat neliela saskare ar tiem var izraisīt, cita starpā, saindēšanos ar pārtiku. Tādējādi, lai nodrošinātu pārtikas drošību, jums nepieciešams:

  • aizsargāt restorāna telpas un ēdienu no insektiem un citiem kaitēkļiem,
  • nodrošināt atbilstošu restorāna higiēnas plānu, kas iekļaus to virsmu, kas paredzētas tiešai saskarei ar pārtiku, tīrīšanu un dezinfekciju,
  • ievērot atbilstošu roku higiēnu.

Mēs atgādinām! 

Mazgājiet rokas:

  • pirms darba uzsākšanas;
  • pirms saskares ar ēdienu, kas ir paredzēts tiešam patēriņam, vārīšanai, cepšanai;
  • pēc rīkošanās vai saskares ar jēlu, neapstrādātu pārtiku;
  • pēc rīkošanās ar pārpalikumiem/atkritumiem;
  • pēc tīrīšanas/dezinfekcijas procedūru pabeigšanas;
  • pēc tualetes lietošanas;
  • pēc klepošanas, šķaudīšanas, deguna šņaukšanas;
  • pēc ēšanas, dzeršanas vai smēķēšanas;
  • pēc saskares ar naudu.

2. SOLIS – PĀRTIKAS ŠĶIROŠANA

Jēla gaļa, zivis un jūras produkti var būt bīstamu mikroorganismu avoti, kurus var pārnest uz citiem ēdieniem uzglabāšanas un apstrādes laikā. Lai izvairītos no šādas situācijas, jums:

  • jānodala neapstrādāta pārtika no gataviem ēdieniem,
  • jāuzglabā pārtika atbilstoši tās sortimenta veidam, vēlams atsevišķos konteineros, lai novērstu neapstrādātas un sagatavotas pārtikas piesārņojumu,
  • lai pagatavotu neapstrādātu pārtiku, izmantojiet tam īpaši paredzētus piederumus, piemēram, atzīmētus ar atbilstošu krāsu.

Mēs atgādinām! 

Dažādu izejvielu griešanai var izmantot īpaši paredzētus, atšķirīgu krāsu dēlīšus:

  • sarkanais dēlītis – jēla gaļa,
  • zilais dēlītis – jēlas zivis, jūras produkti,
  • zaļais dēlītis – dārzeņi, augļi,
  • dzeltenais dēlītis – jēla putnu gaļa,
  • brūnais dēlītis – pagatavota gaļa, aukstie uzgriežamie,
  • baltais dēlītis – piena produkti, maize.

3. SOLIS – TERMISKĀ APSTRĀDE

Pētījumi rāda, ka pārtikas uzkarsēšana līdz 70 °C palīdz nodrošināt patērētāju drošību. Atbilstoši veikta termiskā apstrāde iznīcina gandrīz visus mikroorganismus, kas ir bīstami veselībai. Jāievēro daži pamatnoteikumi, piemēram:

  • šādas izejvielas ir rūpīgi termiski jāapstrādā: olas, putnu gaļa, gaļa, jūras veltes.
  • termiskās apstrādes laikā produktā jāsasniedz minimums 70 °C, lai nodrošinātu produkta drošību.
  • rīkojoties ar lieliem gaļas un putnu gaļas gabaliem, vienmēr pārliecinieties, ka tie ir pilnībā izcepti. To var izdarīt ar piemērotu termometru vai iegriežot gaļā, lai novērtētu gatavības pakāpi.

4. SOLIS – PAREIZA TEMPERATŪRA

Ēdiens, kas tiek uzglabāts istabas temperatūrā, ir pakļauts dažādiem mikroorganismiem, kuri ļoti ātri vairojas šādos apstākļos. Ideāla temperatūra ēdiena uzglabāšanai ir zem 5°C vai virs 60 °C. Mikroorganismu augšana šādos apstākļos ir lēnāka un var pat apstāties. Lai nodrošinātu pārtikas drošību, neaizmirstiet ievērot dažus noteikumus:

  • atstājiet pārtiku istabas temperatūrā ne ilgāk kā 2 stundas.
  • uzglabājiet pagatavoto ēdienu un ātrbojīgus produktus saldēšanas iekārtās.
  • Ja plānojat atkārtoti uzsildīt iepriekš pagatavotu un atdzesētu ēdienu, nodrošiniet minimālo temperatūru 70 °C ēdienā. Šādu ēdienu ir jāpatērē ātri, un jebkurus atlikumus vairs nedrīkst uzlabot un tie jāizmet.
  • neuzglabājiet pārtiku pārāk ilgi, pat, ja jūs glabājat to sasaldētu.

5. SOLIS – DROŠA PĀRTIKA

Pasūtiet/pērciet pārtiku no uzticamiem piegādātājiem. Izmantojot vienkāršas izejvielu iepriekšējas apstrādes metodes (mazgāšana, mizošana), jūs samazināt infekcijas un slimību risku. Atcerieties:

  • vienmēr gatavojiet maltītes no svaigiem produktiem, – kuriem vēl nav beidzies derīguma termiņš,
  • ja jums nav atsevišķa telpa iepriekšējai apstrādei, izmantojiet gatavus risinājumus, kas pieejami tirgū, piemēram, mizoti dārzeņi, pasterizētas olas,
  • vienmēr nomazgājiet augļus un dārzeņus,
  • lai pagatavotu ēdienu, izmantojiet ūdeni, kas ir drošs (pārbaudīts).