Elastīga pieeja uztura režīmam nenozīmē elastīgu pieeju izvēlēto ēdienu kvalitātei. Fleksitārieši ir prasīgi restorāna viesi, kuriem patīk atklāt jaunas garšas — gan gaļas, gan dārzeņu ēdienos. Ko vajadzētu zināt šefpavāram, kurš gatavo maltītes fleksitāriešiem?

Fleksitārietis — vispārīgs raksturojums

Fleksitārietis ir cilvēks, kura uztura pamatu veido dārzeņi un citi augu valsts produkti. Laiku pa laikam maltītes iespējams papildināt ar gaļu vai, vislabāk, zivi, kas ir Omega-3 taukskābju avots. Ierasto gaļas ēdienu īpatsvara samazināšana ir pluss, ņemot vērā plašās jaunu garšu, iedvesmojošu recepšu un jaunu augu valsts produktu izzināšanas iespējas. 

No kā cenšas izvairīties fleksitārietis?

Fleksitārietis parasti ir apzinīgs patērētājs, kas lasa produktu etiķetes. Rūpējoties par savu veselību, fleksitārietis atsakās no:

  • produktiem ar zemu uzturvērtību;
  • produktiem, kuru sastāvā ir liels daudzums konservantu, krāsvielu, garšas un smaržas pastiprinātāju un stabilizatoru;
  • ātrās ēdināšanas piedāvājumiem;
  • saldumiem;
  • produktiem, kas satur glikozes-fruktozes sīrupu vai modificētu cieti;
  • produktiem ar augstu cukura saturu;
  • rafinētām eļļām;
  • apšaubāma sastāva pusfabrikātiem.

Fleksitārisms — ieguvumi veselībai

Fleksitārietis, kas apzināti izvēlas samazināt gaļas daudzumu savā uzturā, var pasargāt sevi no civilizācijas izplatītākajām slimībām: diabēta, vēža un sirds slimībām. Šāda izvēle var palīdzēt samazināt svaru un uzlabot kopējo ķermeņa fizisko stāvokli. Zinātniskie pētījumi apstiprina, ka gaļas produktu patēriņa samazināšana apvienojumā ar fiziskajām aktivitātēm samazina prostatas un krūts vēža attīstīšanās risku. Citas fleksitārisma priekšrocības ir holesterīna līmeņa kontrole serumā, lielāka vitamīnu un minerālvielu daudzuma uzņemšana ar augu valsts produktiem un mazāka kaloriju daudzuma uzņemšana ar maltītēm. 

Fleksitāras diētas izaicinājumi 

Grūtības sagremot pākšaugus? Tam ir risinājums!

Daži patērētāji ziņo par pastiprinātu gāzu veidošanos pēc pākšaugu lietošanas uzturā. Tas notiek tādēļ, ka pākšaugi satur fitīnskābi — organismam kaitīgu vielu, kas kavē gremošanu un bloķē vērtīgo augu sastāvā esošo minerālvielu uzsūkšanos organismā. Tādēļ, lai uzņemtu pākšaugos esošās uzturvielas, piemēram, dzelzi, magniju, kalciju un cinku, un ļautu organismam labi pārstrādāt pākšaugus, atcerieties dažas lietas:

  • pirms gatavošanas pākšaugus ir rūpīgi jāizmērcē, atstājot tos iemērktus pat uz visu nakti;
  • pievienojiet pākšaugiem ēdamkaroti dzeramās sodas, lai palīdzētu sadalīt kaitīgās vielas;
  • pirms gatavošanas, nolejiet ūdeni, kuros pākšaugi tika mērcēti, un pārlejiet tos ar tīru ūdeni;
  • vāriet pākšaugus, nepārsedzot tos ar vāku;
  • gatavošanas laikā pievienojiet pākšaugiem garšvielas, piemēram, lauru lapas, kumīnu un raudeni;
  • vai izvēlieties vienkāršāko pagatavošanas veidu — tvaicējiet pākšaugus;
  • gataviem pākšaugiem ir jābūt viegli samīcāmiem ar pirkstiem.